26.01.2016
Przedstawicielstwo światowej grupy William Demant w Q22

Spółka Echo Investment pozyskała kolejnego najemcę do swojej flagowej inwestycji w Warszawie - biurowca Q22. Firma William Demant zajmie ponad 3 tys. mkw. powierzchni biurowej. Dział Powierzchni Biurowych CBRE doradzał najemcy w procesie negocjacji umowy.

Demant Technology Centre, DGS i Oticon Polska - wszystkie spółki należące do grupy William Demant, będącej światowym liderem w produkcji aparatów słuchowych, zlokalizują swoje biuro w Q22. Siedziba spółek będzie kolejnym przedstawicielstwem międzynarodowego holdingu w Polsce. Łukasz Kałędkiewicz, dyrektor Działu Powierzchni Biurowych, CBRE, komentuje:  „Decyzja firmy William Demant o utworzeniu centrum odpowiedzialnego za badania i rozwój, jest doskonałym potwierdzeniem potencjału jaki posiada Polska. Według danych GUS nakłady na działalność badawczą i rozwojową w Polsce stale się zwiększają, a granty i dofinansowania sprawiają, że Polska jest atrakcyjnym miejscem do lokowania centrów biznesu. Wciąż rozwijający się rynek biurowy w Warszawie, oferujący światowej klasy projekty biurowe takie jak Q22, oraz dostęp do doskonale wykształconej i ambitnej kadry przyciąga najważniejszych inwestorów zagranicznych, którzy w naszym kraju widzą potencjał na rozwój swojego biznesu.” William Demant to firma, która postawiła na nowoczesną przestrzeń biurową w sercu Warszawy. Najemca wprowadzi się do swojej nowej siedziby w Q22 w drugiej połowie 2016 r. „Cieszymy się, że zaufał nam światowej klasy przedstawiciel branży technologicznej jakim jest William Demant. To firma o globalnym zasięgu i międzynarodowej renomie, która swoje siedziby ma w najbardziej prestiżowych lokalizacjach. Fakt, że kolejne przedstawicielstwo spółki będzie znajdowało się właśnie w Q22 jest dla nas największym dowodem uznania i potwierdzeniem najwyższej jakości inwestycji. Prace wykończeniowe i komercjalizacja Q22 przebiegają zgodnie z harmonogramem. W najbliższym czasie będziemy mogli pochwalić się kolejnymi umowami - mówi Michał Żelski, senior leasing manager w Echo Investment. Q22 to 155 metrowy, nowoczesny budynek biurowy powstający w biznesowym centrum Warszawy, przy skrzyżowaniu al. Jana Pawła II oraz ul. Grzybowskiej, oferujący ponad 50 000 mkw. powierzchni biurowej na wynajem. Jego nowoczesna, świetlista bryła została zaprojektowana przez architektów z pracowni Kuryłowicz & Associates. Jak przystało na prestiżową inwestycję w świetnej lokalizacji, w Q22 powstanie ogromne, reprezentacyjne przeszklone lobby. Piętro 14 przeznaczone zostało pod funkcje specjalne, takie jak m. in. centrum konferencyjne oraz klub fitness, część restauracyjna zlokalizowana będzie natomiast na piętrze 1. W pięciokondygnacyjnym parkingu podziemnym użytkownicy Q22 będą mogli korzystać z 348 miejsc. Do dyspozycji będą też miejsca postojowe dla rowerów, szatnie i prysznice dla rowerzystów. Q22 otrzymał certyfikat ekologiczny BREEAM Interim Excellent, z jednym z najwyższych w tej kategorii wyników w Polsce (niemal 80%). Inwestorem i deweloperem budynku jest Echo Investment. www.q22.com.pl CBRE to największa na świecie firma doradcza i inwestycyjna działająca w sektorze nieruchomości komercyjnych (pod względem przychodów za rok 2014), a także jedna z 500 wiodących firm świata według rankingów magazynu Fortune oraz agencji ratingowej Standard & Poor"s. CBRE, z siedzibą główną w Los Angeles, zatrudnia około 52 000 pracowników i obsługuje inwestorów, właścicieli oraz najemców nieruchomości w ponad 370 biurach na całym świecie (nie wliczając firm stowarzyszonych i partnerskich). Zakres usług świadczonych przez CBRE obejmuje: doradztwo strategiczne w zakresie inwestycji i wynajmu, usługi korporacyjne, usługi zarządzania nieruchomościami oraz projektami, administrację firm, bankowość hipoteczną, wyceny, usługi deweloperskie, usługi zarządzania inwestycjami oraz usługi konsultingowe i analityczne. Echo Investment SA to jedna z największych w Polsce firm inwestycyjno-deweloperskich. Spółka realizuje inwestycje w czterech głównych sektorach rynku nieruchomości: budownictwie mieszkaniowym, centrach handlowych, budownictwie biurowym oraz hotelowym. Od 1996 roku spółka notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Firma zrealizowała ponad 120 projektów w kilkudziesięciu miastach Polski o łącznej powierzchni przekraczającej 1 100 000 mkw. Od 2015 roku Echo Investment  jest częścią dynamicznie rozwijającej się grupy kapitałowej Griffin Real Estate - Oaktree - PIMCO. W portfolio Griffin Real Estate  znajdują się liczne nieruchomości komercyjne oraz działki inwestycyjne zlokalizowane we wszystkich głównych, polskich miastach. Ponadto spółka posiada oraz zarządza największym w Polsce portfelem domów studenckich. Firma wspiera też liczne inicjatywy społeczne, w tym Fundację Edukacyjną Jana Karskiego, a w przestrzeniach należących do Griffin realizowane są również projekty artystyczne, inicjowane przez Griffin Art Space, instytucję powołaną, aby wspierać i promować sztukę.